ЕТШ ,,Мија Станимировић"

Недеља програмирања

И ове године одржана је недеља програмираје Hour of Code у периоду 5-9.12.2022. 

Најава догађања постављена је на огласној табли у холу школе и на сајту школе.

У току целе недеље одржавала су се различита догађања у  којима је учествовао велики број ученика и наставника школе:

Понедељак, 5.12.2022,

12.40 – 13.25 – Мултимедијална сала – “Кажи ми, кажи чиме да се бавим …” – предавање за матуранте наше школе

У оквиру недење програмирања Hour of Code одржано је предавање за матуранте наше школе.

На предавању  су ученици упознати са могућим пословима у ИТ сектору, који су задаци за сваки од њих, шта им треба од знања и вештина, колике су могуће зараде, како могу да напредују.

Ученици су дискутовали о својим жељама и могућностима запослења у ИТ области.

Предавач је одговарао на сва постављена питања.

Уторак, 6.12.2022,

11.00 – 12.35 – Кабинет 21 – “Фабрика на сваком месту- 3Д штампа”  -презентација , “Мој рачунар – мој филмски студио – рачунарска анимација” – презентација ученичких радова, за све заинтересоване

12.40 -13.25 – Кабинет 103 – “Андроид програмирање” – презентација радова и тимско такмичење ученика у нашој Андроид апликацији “Мија мини квиз”  и XoX игрици.

Среда, 7.12.2022,

9-00 – 9.20 – Хол школе – Изложба ардуино радова ученика који су чланови секције Make the Magic за све заинтересоване

14.20 – 15.00 – Мултимедијална сала – “Брзи прсти – Логичке питалице” , квиз за ученике II5 и III5 одељења

У оквиру недеље програмирања Hour of Code одржан је квиз који су организовали ученици II6 одељења.

Тема квиза биле су занимљиве логичке питалице (Ако један штап има 2 краја, колико крајева има један ипо штап?), које су ученици  II6 одељења одабрали на часовима одељенске заједнице, и уобличили у презентацију.

Две такмичарске екипе, ученици II5 и III6 одељења, одговарале су на питња по принципу ко се први јави. У ову сврху искоришћен је један од пројеката Ардуино секције Make the Magic, која ради у оквиру ЕРАСМУС+  пројекта The Smart World Wins. У питању је Quiz buzzer пројекат који су направили такође ученици II6 одељења Огњен Јованчић, Матеја Грујић, Андрија Костић и Душан Марјановић.

По завршеном такмичењу, обе екипе добиле су награде.

Ментор ученицима била је наставник Ивана Миладиновић.

15.00 – 15.20 – Хол школе – Изложба Ардуино радова ученика који су чланови секције Make the Magic за све заинтересоване

У оквиру недење програмирања Hour of Code одржана је презентација ардуино радова ученика који су чланови секције Make the Magic, и која ради у оквиру ЕРАСМУС+ пројекта The Smart World Wins.

У холу школе је за време великог одмора у преподневној и поподневној смени постављена изложба радова које су направили чланови секције. Сви заинтересовани могли су да погледају радове и да неке од њих и испробају.

Аутори су за сваки од уређаја демонстрирали како ради, које су компоненте коришћене,  како је текао поступак израде,  где је његова практична примена и како може да се надогради.

Аутори  и презентери:  Лазар Живковић IV5, Давид Петровић IV5,  Стефан Стратијев IV5,  Михајло Радивојевић IV5, Михајло III1, Димитрије III1, Огњен Јованчић II6, Матија Грујић II6, Душан Марјановић II6, Алекса Костић II6.

Наставници ментори: Ивана Миладиновић, Ивана Богдановић и Бојан Станковић.

Четвртак, 8.12.2022,

13.30 – 14.15 – Кабинет 105 – “Корак по корак” – презентација познатих игара у конзолном и GUI окружењу које су креирали ученици II6 и III5 одељења   ученицима I6 одељења

У оквиру недеље програмирања Hour of Code одржана је презентација познатих игара у конзолном и GUI окружењу које су креирали ученици II6 и III5 одељења.

Презентација је одржана ученицима I6 одељења са циљем да се покаже како се програмирање учи корак по корак, од једноставнијих ка сложенијим промерима, од конзолних ка апликацијама у графичком окружењу.

Представљене су игре које су ученици самостално направили по угледу на познате игре: XoX, Connect 4, 2048, Breakout, Pong и Snake. Ученици који су презентовали своје радове објаснили су правила игре, демонстрирали игру, показали,  објаснили код и одгговарали на постављена питања.

Презентери апликација: Петра Живковић II6, Матија Грујић II6, Душан Марјановић II6, Петар  Јовановић II6,  Лука Раденковић II6, Ђорђе Првуловић II6, Лука Балтезаревић III5, Страхиња Гоцић III5, Мартин Митровић III5, Михајло Миладиновић III5, Душан Коцић III5, Дејан Тасић III5.

Наставници ментори: Ивана Миладиновић и Ивана Богдановић.

14.15 – 15.00 – Мултимедијална сала – “Level up – игре у Unity окружeњу”,  презентација студената Метрополитан универзитета, бивших ученика наше школе  ученицима III1 и III5 одељења

Петак, 9.12.2022,

11.50 – 13.25 – Хол школе – “Узбудљивије од сваког спорта” – презентација рачунарских игара које су креирали ученици наше школе за све заинтересоване

13.30 – 14.25 – Кабинет 122 – “Level up 2” – презентација wеб игара студената ПМФ факултета  ученицима II6 одељења