ЕТШ ,,Мија Станимировић"

“Знањем за будућност”. Такмичење у програмирању и вожњи дронова и роботића у ЕТШ “Мија Станимировић”

Ротари заједница Србије и Црне Горе, и ове године наставила је акцију mBot роботића и едукативних дронова за основне школе у Србији, која је намењена ученицима 5. и 6. разреда основних школа, за практично учење програмских језика скреч и пајтон, а по програму Министарства просвете Републике Србије.

“Ове године смо у петак 1. марта 2024. у Електротехничкој школи “Мија Станимировић” у Нишу, заједно са Ротари клубом Београд-Чукарица организовали овогодишње Окружно такмичење у програмирању и вожњи дронова и роботића под називом „Знањем за будућност“. Покровитељ је као и свих претходних година био Град Ниш и градоначелница Драгана Сотировски.” – истиче др сци ецц. Маријана Матић, председник 2017/2018 из Ротари клуба Ниш-Медијана.

На такмичењу је учествовало 110 ученика основних школа из Ниша, Власотинца, Прокупља, Мерошине, Пирота, Бабушнице, Димитровграда, Беле Паланке, Врања, Лесковца, Бујановца, Владичиног Хана, Сурдулице, Лебана, Босилеграда, Алексинца, Прешева, Медвеђе, Гаџиног Хана, Соко Бање, Бојника, Дољевца, Црне Траве и Подујева.

Циљ акције Ротари заједнице био је подизање дигиталне писмености ученика и наставника и мотивисање да уче програмирање на атрактиван и практичан начин уз коришћење нове модерне ИТ технологије, као припрема за даље образовање и развој, а све у циљу формирања нових кадрова и њиховог лакшег запошљавања у индустрији нових технологија.

Најбољима су подељене и адекватне награде.