ЕТШ ,,Мија Станимировић"

ГАЛАКСИЈА КУП 2023: ОТКРИЈТЕ ИНОВАТИВНЕ ПРОЈЕКТЕ НАШИХ УЧЕНИКА КОЈИ СУ ИЗАЗВАЛИ ДИВЉЕЊЕ ЖИРИЈА

25. марта, 2023. године, на ГАЛАКСИЈА КУПУ  одржаном у Вршцу, двадесет једна екипа из Србије, такмичила се у изради својих научних пројеката. Међу њима, наши ученици, Никола Ранђеловић, Лука Ракић и Иван Ћирковић (III6), са менторима Иваном Миладиновић и Јеленом Рајковић, успели су да освоје друго место.

Пројекат под називом Рукавица за превођење знаковног језика у текстуални, привукао је велику пажњу. Ова иновативна идеја омогућава превођење знаковног језика у текстуални, што би могло да помогне у комуникацији између глувонемих особа и оних који не знају знаковни језик. Својим изузетним знањем и креативношћу, наши такмичари задивили су публику и оставили снажан утисак на   жири.

Такође, екипа у којој су били Лазар Живковић, Давид Петровић и Михајло Радивојевић (IV5), са ментором Иваном Богдановић, освојила је пето место. Њихов пројекат, под називом Визуелно-звучно унапређен систем безбедности, има за циљ да побољша систем заштите објеката, користећи напредне технологије, као што су сензори и камере, који се фокусирају на визуелне и звучне сигнале.

Овај успех наших средњошколаца показује да млади људи имају много талената и идеја које могу да допринесу научном и технолошком напретку.

 Честитамо младим научницима и њиховим менторима на успеху на Галаксија купу 2023!

Погледајте видеопрезентацију пројекта Рукавица за превођење знаковног језика у текстуални